Pobles abandonats

Catalunya compta actualment amb gairebé 190 nuclis de població deshabitats. El 63% dels nuclis abandonats es troben a la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran: destaquen els 52 del Pallars Jussà, 25 de l’Alt Urgell, 21 del Pallars Sobirà i 13 de l’Alta Ribagorça.

comarques_pobles_abandonats

El despoblament d’aquests nuclis està estretament vinculat als canvis que es van produir en l’estructura productiva de Catalunya entre mitjans del segle XIX i principis del segle XX. En aquest context, l’augment de la població durant la primera meitat del segle XX, derivat de l’opulència agrícola, va causar el col·lapse del sistema. El desequilibri entre producció i necessitats de consum va desencadenar en l’èxode dels excedents de població com a mecanisme de reequilibri entre producció i consum. Els habitants de les àrees rurals emigren cap als centres industrials per les possibilitats de treball i de millora de les condicions de vida.

La millora de la connectivitat, amb la construcció de carreteres i línies de ferrocarril, va facilitar les migracions del camp i la muntanya a les ciutats.

El Pirineu català es va veure fortament afectat per la industrialització de l’agricultura en tant que moltes de les seves àrees no van poder adaptar-se a la mecanització de l’agricultura, convertint-se en poc competitives i quedant al marge del sistema productiu. L’èxode dels segles segles XIX i XX ha estat el responsable de la dèbil situació demogràfica que es troben encara avui en dia moltes àrees rurals i de muntanya.

L’emigració no permet conservar les explotacions agrícoles i ramaderes en actiu, iniciant-se un procés de degradació paisatgística i ambiental.

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

Recull fotogràfic de Peguera (Berguedà)

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s